Kun je een Star Wars Lichtzwaard maken? | Galactisch Lichtzwaard
 • Gratis levering in Nederland
 • 2 lichtzwaarden gekocht = 1 gratis koppelstuk
0

Uw mandje is leeg

Kun jij een echt Star Wars lichtzwaard maken?

6 min lezen

Een echt Star Wars lichtzwaard

Lichtzwaarden zijn misschien elegante wapens voor een beschaafde tijd, maar momenteel bestaan ze alleen in de wereld van science fiction. Kunnen we de moderne technologie van vandaag gebruiken om het beroemdste wapen aller tijden te maken? De vraag is gerechtvaardigd of de vervaardiging van een echt lichtzwaard werkelijk mogelijk is, gezien de complexiteit ervan.

Gezien de impact van de Star Wars franchise op de cultuur en de samenleving is het onvermijdelijk dat een deel van het publiek een lichtzwaard wil bouwen, en er zelfs mee wil trainen. Een paar doe-het-zelvers hebben het voor elkaar gekregen.

Hoewel de meesten van ons graag een echt lichtzwaard zouden bezitten, nemen sommigen dit verlangen serieuzer dan anderen. Verschillende natuurkundigen en ingenieurs hebben zich voorgenomen de droom van miljoenen Star Wars fans te vervullen. Zijn ze geslaagd? Dit is wat we gaan zien door alle wegen die degenen die dit lichtzwaard willen maken benutten.


Lichtzwaard dat een deur doorsnijdt

Wat zijn de kenmerken van een lichtzwaard in Star Wars?

 • Lichtzwaarden produceren een intrekbaar gloeiend lemmet van ongeveer 1,3 meter lang, helder genoeg om in direct zonlicht gezien te worden. Dit blad komt uit een handvat dat met een druk op de knop langzaam een lichtstraal verspreidt die zich uitbreidt en stopt wanneer hij de opgenomen grens bereikt.
 • Ze bevatten een enorme hoeveelheid energie omdat ze snel grote hoeveelheden metaal kunnen smelten. Een voorbeeld hiervan is te zien in "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace" waar Qui-Gon Jinn zijn lichtzwaard door een dikke stalen deur drijft.
  De laatste wordt doorgesneden en laat een voldoende grote opening achter als het wapen het smelt. Deze lichtzwaarden bevatten een ultrakrachtige energiebron die compact genoeg is om in een handvat van slechts enkele centimeters te passen, een Kyber-kristal.
 • Deze lichtgevende messen zijn uiterst gevaarlijk, want ze snijden regelmatig in één klap en zonder moeite ledematen door in de hele saga (Anakin Skywalker was het slachtoffer in Episode III - Revenge of the Sith). Ondanks hun kracht zijn ze echter niet heet genoeg om de handen van de drager te verbranden..
 • Tenslotte kruisen twee lichtzwaarden elkaar niet, de zwaarden botsen met elkaar, wat ons die spectaculaire lichtzwaard-vechttechnieken oplevert.

Kan een echt lichtzwaard bestaan met een ultra krachtige laser?

Ultra-krachtige laser

Op het gevaar af de dromen van sommige lezers de grond in te boren, en rekening houdend met de kenmerken die nodig zijn om er een te maken. Het ding lijkt goed gecompromitteerd...

Gezien zijn naam en uiterlijk is de eerste voor de hand liggende gedachte die in je opkomt als je het hebt over een echt snijlichtzwaard een soort ultra-krachtige laser. De laser produceert namelijk een zeer gerichte lichtstraal die voor van alles kan worden gebruikt, van het etsen van metalen oppervlakken tot oogchirurgie. Dus waarom het niet gebruiken om de donkere kant van de kracht te bestrijden? Helaas is deze schijnbaar instinctieve keuze gemakkelijk te verwerpen omdat er verschillende problemen aan kleven.

5 grote problemen van een laser om een echt lichtzwaard te maken:

1) Maak een korte lichtstrook

Het meest fundamentele probleem is waarschijnlijk dat een lichtzwaard ongeveer 1 meter van het handvat moet kunnen stoppen. Een laserstraal stopt echter nooit, zoals elk type licht, tenzij iets op zijn pad zijn energie absorbeert of reflecteert. Het hanteren van het zwaard zou daarom uiterst moeilijk zijn en een ware nachtmerrie in de strijd.

Met een oneindig groot mes, zou je per ongeluk een voorbijganger of iets anders waar je om geeft kunnen snijden. Een oplossing zou zijn om het uiteinde van het mes te bedekken met een spiegel om de laserstraal te beperken, maar dan zou je de punt niet in iemand kunnen drijven. En een structuur bouwen om de spiegel op zijn plaats te houden zou afbreuk doen aan de elegantie en gratie van een lichtzwaard.

2) De grootte

Voor de productie van een krachtige laserstraal is nog steeds veel apparatuur nodig. Hoewel enkele vrij verbazingwekkende technologische vorderingen krachtige lasers kleiner hebben gemaakt, is er nog steeds een koelsysteem nodig om te voorkomen dat de assemblage oververhit raakt. Deze eis betekent dat het moeilijk is een lichtzwaard te bouwen dat je fysiek op je rug kunt dragen.

3) De bladtoevoer

Lasers die krachtig genoeg zijn om schade aan te richten vereisen een grote hoeveelheid energie, dus kon het zwaard niet op standaardbatterijen werken. Dergelijke energie die in zo'n kleine ruimte wordt opgeslagen, is momenteel niet beschikbaar. En helaas zijn de Kyber-kristallen die de lichtzwaarden in de Star Wars-films aandrijven fictief en bestaan ze in werkelijkheid niet.

4) Problemen in lichtzwaard gevecht

Zoals we hebben gezien wordt een laserstraal gemakkelijk gereflecteerd, het zou voor je tegenstander eenvoudig zijn om zich met een spiegel te beschermen, of zelfs om de straal van je lichtzwaard tegen je te keren!
Bovendien zou het onmogelijk zijn om lichtzwaarden te laten botsen, de lichtstralen zijn niet sterk en zouden gewoon door elkaar heen gaan, waardoor het duel onmogelijk wordt.

5) Visuele en geluidseffecten

Deze fictieve wapens zijn ook beroemd om hun karakteristieke geluiden en om de uitbarsting van gekleurd licht van de laser. Een laserstraal is echter niet van opzij te zien, tenzij de lucht bijzonder rokerig of stoffig is. Daarom worden lasers altijd gebruikt in combinatie met rookmachines in clubs of concertzalen. Als een grote laserpointer zou een lichtzwaard vrijwel onzichtbaar zijn. Tenzij het natuurlijk direct in je oog werd gericht, dan zou het waarschijnlijk het laatste zijn wat je zou zien.

En net zoals het zwaaien met een fakkel geen geluid maakt, zou het zwaaien met je lichtzwaard stil zijn. En laten we eerlijk zijn, zelfs de beroemdste Jedi zoals Luke Skywalker, Darth Vader, Yoda of Obi-Wan Kenobi zouden er behoorlijk zielig uitzien met een stil onzichtbaar zwaard.

Realistisch lichtzwaard

Kortom, lichtzwaarden zoals afgebeeld in Star Wars zijn momenteel geen realiteit met de huidige lasertechnologie. Hoewel vooruitgang ooit het probleem van het vermogen en de omvang kan oplossen, maakt het fundamentele probleem van de lengte van de lichtbundel de zaken echt ingewikkeld. Tenzij fysici een betere oplossing hebben gevonden dan lasers.

Zou het lichtzwaard echt kunnen bestaan met behulp van plasma?

Plasma lichtzwaard

Een meer realistische en geschikte technologie om een lichtzwaard te bouwen zou plasma zijn. Plasma is namelijk de vierde toestand van de materie (samen met vaste stoffen, vloeistoffen en gassen), die bij anderen minder bekend is, en die in ons dagelijks leven veel wordt gebruikt, met name in neonlichten. Als we deze lijn van onderzoek voortzetten, zien we misschien meer.

Is de plasmasnijder geschikt om een echt lichtzwaard te maken?

Plasmasnijder

Plasmasnijders produceren hete plasmastralen die worden gebruikt om geleidende materialen zoals staal, aluminium of koper te snijden. Met de huidige technologie moet een plasmasnijder echter worden aangesloten op een grote elektriciteitsbron. Zelfs de krachtigste plasmasnijders ter wereld konden geen straal maken die groot en krachtig genoeg was om vergelijkbaar te zijn met een lichtzwaard.

Bovendien verhinderen andere rekenfouten deze oplossing:

 • Zelfs als een plasmasnijder in een soort lichtzwaard zou kunnen worden veranderd, zou het niet als zodanig functioneren. Een plasmalichtzwaard zou alleen een vuurstraal zijn, geen massief lemmet. Je zou nog steeds niet zo nauwkeurig kunnen duelleren als in de films. De plasmastralen zouden elkaar gewoon weer passeren!
 • In het verhaal van "Star Wars the Old Republic" werden de eerste lichtzwaarden, Proto-Sabers genaamd, aangedreven door gigantische batterijen die de gebruiker bij zich droeg. Ze waren verbonden met het handvat van het zwaard door een dikke draad. Dit betekent dat er in theorie een toekomstige Jedi kan bestaan met een echt lichtzwaard. Het zou echter een sabel zijn waarvan de beweging wordt beperkt door een batterij, die dus een beperkte krachtbron zou zijn.

Klik op de video om de eerste versie van de proto-saber in video te ontdekken!

Dit is zodanig dat een plasmalichtzwaard (of liever een proto-lichtzwaard) kan worden gemaakt. Maar het is geen echt lichtzwaard omdat het niet de eigenschappen heeft van een vast voorwerp.

Wetenschappers zoeken een manier om magnetische velden te gebruiken om het eerste lichtzwaard te maken

Aangezien plasma positief geladen is, werken onderzoekers momenteel aan een model dat magnetische velden gebruikt om het in een bepaalde ruimte in te perken en zo een blad te profileren.

Het belangrijkste probleem is dat een plasma in een magnetisch veld niet bijzonder stijf is. Je zou een samenhangende vorm kunnen creëren, maar het zou onmogelijk zijn om het als wapen te gebruiken omdat de hitte ondraaglijk zou zijn.
En je tegenstander hoeft alleen maar het magnetische insluitingsveld met magneten te verstoren om zijn vorm volledig te veranderen. Dit zou kunnen leiden tot het risico dat je volledig gebakken wordt.

Ter herinnering, er moet een innovatie komen die een lichtstraal:

 • Uitbreiden en dan stoppen bij een opgenomen grens.
 • Snijdt gemakkelijk door zeer taaie materialen zoals staal of steen.
 • Absorberen en dempen de effecten van hitte en verplaatsing van deze hoeveelheid materiaal.
 • Aangedreven door een draagbare batterij en klein genoeg om in het handvat te passen.
 • Kaatst op een of andere manier af op andere plasmastralen.
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren!

Zoals u ziet, moeten er nog veel problemen worden opgelost. Lasers en magnetische plasmaprojecties zijn nog niet de juiste technologieën om onze doelen te bereiken. Gelet op deze overwegingen en de bijkomende beperkingen, moeten we concluderen dat we het voorlopig zullen moeten doen met een Laser Sabre met bijvoorbeeld een lichtgevend blad van polycarbonaat.

En dat is maar goed ook, want wij hebben precies wat je nodig hebt! Onze licht- en geluidslichtzwaarden zijn uitgerust met een meerkleurige LED waarmee je snel van kleur kunt veranderen. Deze fictieve maar levensechte wapens hebben ook een ingebouwde luidspreker. Het speelt verschillende geluiden af om je onder te dompelen in je rol als Jedi Knight of Sith Lord!

Collectie lichtzwaarden Zie de zwaarden

Laat een reactie achter

Aarzel niet om commentaar te geven, we zijn geïnteresseerd in uw mening, jonge leerling!


Bekijk het hele artikel

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard (Darth Tyranus)

4 min lezen

Bekijk het hele artikel
Cal Kestis' lichtzwaard

Cal Kestis' lichtzwaard

5 min lezen

Bekijk het hele artikel
Kylo Ren's lichtzwaard

Kylo Ren's lichtzwaard

6 min lezen

Bekijk het hele artikel

Grijp de volgende promotie!