Betekenis van Lichtzwaard Kleuren | Galactisch Lichtzwaard
  • Gratis levering in Nederland
  • 2 lichtzwaarden gekocht = 1 gratis koppelstuk
0

Uw mandje is leeg

De betekenis van lichtzwaard kleuren

8 min lezen

Betekenis van lichtzwaard kleuren

De meest voorkomende (en bekende) kleuren van het lichtzwaard in de Star Wars saga zijn blauw, rood en groen. Ze stellen je in staat onderscheid te maken tussen de donkere en lichte kant van de kracht. Maar het Star Wars universum kent een grote verscheidenheid aan kleuren voor deze wapens, zoals het oranje lichtzwaard, dat in de canon werd geïntroduceerd met de release van "Star Wars Jedi: Fallen Order".

De kleurschakeringen van lichtzwaarden hebben betekenis in de ogen van iedereen die het wil zien, en worden door verschillende mensen gebruikt, afhankelijk van hun rol (en aan welke kant van de kracht zij staan). Voor wie het nog niet weet: lichtzwaarden worden gehanteerd door Jedi, Sith en andere krachtgebruikers om aan te vallen en zich te verdedigen.

We zullen uitleggen waar de kleur van een lichtzwaard vandaan komt en de (onofficiële) betekenis van elke tint. Zo kun je de personages beter begrijpen aan de hand van hun kling, maar ook weten welke kleur je het meest aantrekt als je je eigen lichtzwaard wilt aanschaffen. Als je een expert in het onderwerp wilt worden, blijf dan tot het einde toe.

Hoe wordt de kleur van een lichtzwaard bepaald?

Deze wapens bestaan voornamelijk uit een handvat dat fungeert als zender, een krachtige intrekbare plasmastraal en een Kyber-kristal dat de belangrijkste krachtbron is voor de lichtstraal. Het zijn deze Kyber kristallen die de lichtzwaarden hun verschillende kleuren geven. Ze zijn zeldzaam, verbonden met de kracht, en komen uit de natuur (behalve de sith die een gesynthetiseerd kyber kristal gebruiken). Ze zijn te vinden op verschillende planeten in de melkweg, in het geheim goed bewaakt.


Lichtzwaarden van verschillende kleuren


Kyberkristallen zijn in eerste instantie niet gekleurd, ze nemen hun kleur aan volgens de Jedi die ze vond, afhankelijk van hun persoonlijkheid of keuzes. Zo kunnen ze verschillende kleuren geven aan lichtzwaarden, hoewel tinten zoals het karakteristieke Sith-rood met andere methoden worden bereikt.

Ben je een grote Star Wars fan? Hou je dan vast in je schip voor deze ruimtereis waarin we samen de betekenis en het gezochte symbool voor elk van de kleuren van het lichtzwaard zullen bestuderen.

Het blauwe lichtzwaard

Blauw lichtzwaardHet blauwe lichtzwaard is niet voor niets een must-have. Het legendarische lichtzwaard Skywalker, een alomtegenwoordig icoon, wordt voor het eerst op het scherm geactiveerd in Star Wars Episode IV "A New Hope". Het blauwe lemmet is een klassieker geworden voor een Jedi. Het is niet de enige kleur die ze gebruiken, maar wel de meest voorkomende.

Gebruikers van de Blueblade geven voorrang aan hun gevechtsvaardigheden met het lichtzwaard boven het gebruik van de kracht, daarom wordt het geassocieerd met de Jedi Guardians. Anakin Skywalker is daar een perfect voorbeeld van, want hij was veel sterker in zijn lichtzwaard vechttechnieken dan in zijn vermogen om zijn emoties en de kracht te beheersen.

Blauwe lichtzwaarden zouden staan voor rechtschapenheid, dapperheid, moed en bescherming, vooral in verband met wat de Jedi vertegenwoordigen. Men mag echter niet vergeten dat de blauwe kleur van het lichtzwaard op zich weinig betekent als de Jedi niet spiritueel is afgestemd op zijn kristal. In de serie wordt deze kleur vertegenwoordigd door personages als Obi-Wan met zijn 3 lichtzwaarden, Anakin Skywalker, Luke Skywalker of Tera Sinube.

Het groene lichtzwaard

Groen lichtzwaardGroene lichtzwaarden zijn de tweede meest gebruikte kleur door Jedi. De kleur groen wordt geassocieerd met degenen die waarde hechten aan wijsheid, harmonie, hulpvaardigheid, samenwerking, spiritualiteit en goede wil. Het groene lichtzwaard wordt gewoonlijk gebruikt door de wijste en oudste Jedi. Het meest sprekende voorbeeld is het lichtzwaard van Yoda, de wijste van alle Jedi-meesters. Er zijn ook andere opmerkelijke vechters zoals Qui-Gon Jinn of Luke Skywalker met een groenbladig lichtzwaard.

Een groen lichtzwaard is het visitekaartje van de Jedi Consular, dat wil zeggen, een Jedi die nadenkt en reflecteert voordat hij zich haast. Jedi die groene messen gebruiken zijn bijzonder gevoelig voor de kracht. Daarom geven ze voorrang aan het gebruik van de kracht, meditatie en dialoog voordat ze hun toevlucht nemen tot lichtzwaardgevechten.

Het paarse lichtzwaard

Paars lichtzwaard


Een zeer zeldzame kleur die ook door de Jedi wordt gebruikt is paars, met name door Mace Windu. Het paarse lichtzwaard was eigenlijk een verzoek van Samuel L. Jackson, wiens lievelingskleur paars is. Als zodanig heeft dit zeldzame lichtzwaard geen echte betekenis in het Star Wars film universum. Maar in het uitgebreide universum vertegenwoordigt een paars lichtzwaard de evenwichtige verbinding van de gebruiker met de lichte en donkere kant van de Kracht.

Paars is een combinatie van rood en blauw. Een Force gebruiker met een paars wapen was meestal agressief, moedig en roekeloos, en leidde zijn kameraden zonder angst in de strijd. Het duidt op morele ambiguïteit, onzekerheid en reconstructie. Het toont een affiniteit met de lichte en donkere kanten van de Kracht. Kortom, het zijn Jedi die een perfect evenwicht in zich hebben en van beide aspecten het beste weten te maken.

Het paarse lichtzwaard van Jedi Mace Windu verscheen voor het eerst in Star Wars: Episode II - Attack of the Clones en ging verloren toen het uit een raam viel tijdens de confrontatie tussen Windu en Darth Sidious in Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith.

Het gele lichtzwaard

Geel lichtzwaard


Een Jedi met een geel lichtzwaard wordt meestal geassocieerd met de Jedi Sentinel. Zoals je misschien al weet, zijn de Sentinels een van de drie 'scholen' van de Jedi-orde, die een soort middenweg vormen tussen de Consulaten en de Wachters. Terwijl de Consulaten de nadruk legden op de kracht van diplomatie en de Wachters ongeëvenaarde gevechtsvaardigheden ontwikkelden, probeerden de Sentinels het beste van beide werelden te combineren. Ze kunnen veel verschillende rollen spelen, maar zijn waarschijnlijk het meest bekend als het naamloze beveiligingsteam dat de Jedi Tempelwacht vormt.

Deze Star Wars lichtzwaardkleur wordt gebruikt door de bewakers van de Jedi Tempel, die dubbele gele klingstekels dragen. Er is weinig bekend over deze specifieke kleur lichtzwaard, maar deze indrukwekkend uitziende pieken hadden betrekking op de rol, niet op het individu. Dat wil zeggen, ze werden gebruikt om de taken van die specifieke functie uit te voeren, en werden niet beschouwd als persoonlijk eigendom van de bewakers die ze hanteerden. Personages als Asajj Ventress en Ahsoka zelf hebben ooit een geel lichtzwaard gebruikt.

Na nooit een geel lichtzwaard op het grote scherm te hebben gezien in de Star Wars franchise, zagen fans eindelijk iemand die er een hanteerde in Skywalker's Ascension. Inderdaad, in de laatste scène van de film is Rey kort te zien met een geel lichtzwaard, waarvan het handvat gemaakt lijkt te zijn van de staf die ze gebruikte in haar pre-Jedi-tijd.

Het gele lichtzwaard dat zij voor zichzelf heeft gemaakt, lijkt het symbool te zijn van het evenwicht dat zij heeft gevonden tussen de donkere en de lichte kant van de Force. Net als het paarse lichtzwaard. Ze is niet de volgende Luke of de volgende Anakin, ze is gewoon Rey. Wat misschien past bij de beschrijving van een Jedi Sentinel, maar dat is slechts giswerk. Je bent vrij om je eigen antwoorden te vinden.

Het oranje lichtzwaard

Oranje lichtzwaard


Een oranje lichtzwaard is een uiterst zeldzame bladkleur in de Star Wars canon, die alleen voorkomt in de videogame Star Wars Jedi: Fallen Order (2019). Voorlopig is de kleur onthuld als een stimulans om de game te pre-orderen, dus er is nog geen verhaal over. Het lichtzwaard van Cal Kestis is aanpasbaar en kan in nog meer kleuren worden geleverd. In het Expanded Universe worden oranje lichtzwaarden vooral gebruikt in het tijdperk van de Old Republic. Mandaloriaanse ridders gebruiken oranje sabels in de stripreeks Star Wars: Knights of the Old Republic: War (2012).

Opgericht en geleid door voormalig Jedi Raad lid Dorjander Kace, zijn de Mandalorian Knights een groep van malafide Jedi die de oorlogsinspanningen van de Republiek saboteren tijdens de Mandalorian Wars. Sindsdien zijn er theorieën ontstaan, maar geen enkele is ooit bevestigd.

Er is bijvoorbeeld gespeculeerd dat oranje lichtzwaarden alleen toebehoorden aan Jedi die gezworen hadden hun wapens niet te gebruiken tenzij het absoluut noodzakelijk was, en misschien zijn ze daarom nooit in de films gezien. Een andere theorie is dat ze het resultaat zijn van de gedeeltelijke genezing van een rood kyber kristal, dat een scharlaken spoor achterlaat.

Het witte lichtzwaard

Wit lichtzwaard


De twee witte lichtzwaarden die Ahsoka gebruikt zijn het bewijs van haar beheersing van de Force. Ahsoka vond het Kyber lichtzwaardkristal van een inquisiteur die ze tijdens de keizerlijke bezetting van Raada doodde, terwijl ze ondergedoken zat na de ineenstorting van de Jedi-orde. Deze straalde oorspronkelijk een rode sabel uit, maar Ahsoka zuiverde hem met de Force en gaf hem een witte kleur. Ahsoka Tano's witte lichtzwaarden vertegenwoordigen perfect haar persoonlijkheid als zelfvoorzienend, neutraal individu. Als Ashoka Tano een echte Jedi-ridder was geweest, zouden haar zwaarden waarschijnlijk een van de te verwachten kleuren hebben gehad: blauw of groen, of misschien paars of geel.

Ze werden echter wit, wat haar status als Force gebruiker benadrukte: toegewijd aan de kant van het licht, maar ongeïnteresseerd in de ethische code en prioriteiten van de Jedi. Deze nieuwe witte kristallen werden door haar gebruikt in twee lichtzwaarden, waaronder een shoto zwaard. Hieruit kan worden afgeleid dat het witte lichtzwaard staat voor neutraliteit, onafhankelijkheid en ongebondenheid aan de Jedi-orde.

Het rode lichtzwaard

Rood lichtzwaard


Het rode lichtzwaard is het handelsmerk van de Sith Lords. In tegenstelling tot de Jedi, die een band hebben met hun Kyber-kristallen, waarvan de kleuren dan veranderen, kunnen de Sith er geen spirituele band mee ontwikkelen. En omdat de Jedi de planeet Ilum bezaten (het gebied waar de Kyberkristallen werden gevonden), hadden de Sith absoluut geen toegang tot de kostbare kristallen. Ze moesten improviseren. Daarom begonnen de Sith hun eigen synthetische lichtzwaardkristallen te maken via diepe meditatiesessies en aangepaste ovens.

Het proces staat bekend als "bloeden", en bestaat uit het gieten van alle haat, angst en andere negatieve emoties in het kristal, waardoor het "bloedt" en rood wordt. Wat de persoonlijkheid van de eigenaar betreft, krijgers die ze hanteren worden snel uitzinnig. Het rode lichtzwaard symboliseert een individu dat zijn emoties niet kan bedwingen en bijna al zijn problemen oplost met brutaliteit, geweld en meedogenloosheid.

Deze zeer vasthoudende mensen stoppen voor niets om hun doel te bereiken, zelfs ten koste van alles wat hen dierbaar is, of wat daarvan overblijft. Deze kleur is vooral gebruikt door de Sith die we allemaal kennen, zoals Darth Vader, Count Dooku, Darth Maul en zijn lichtzwaard met dubbele bladen, of Darth Sidious en Kylo Ren met zijn quillon-sabel.

Het zwarte lichtzwaard

Zwart lichtzwaard


Het zwarte lichtzwaard is geen gewoon wapen, het is uniek en gemaakt door Tarre Vizsla, een Mandaloriaan. Hij ontwierp een donker obsidiaan lemmet, plat en dun, korter dan de gebruikelijke. De zeldzame uitrusting lijkt meer op een zwaard dan op een lichtzwaard. Bovendien geeft de zwarte sabel een hoger geluidseffect dan een gewone lichtsabel. Wanneer het in contact komt met een ander blad, is ook een elektrisch knappend geluid te horen.

Het is een zeer zeldzame sabel, want er bestaat er maar één. Na de dood van Vizsla werd het zwarte lichtzwaard bewaard in de Jedi Tempel en vervolgens gestolen door leden van het Huis Vizsla die het van generatie op generatie doorgaven. Het wapen is een symbool van leiderschap geworden voor de Mandalorianen, en volgens de Mandaloriaanse traditie is de enige manier om het rechtmatig te verkrijgen het verslaan van de eigenaar in de strijd.

Deze symbolische waarde die aan het zwarte lichtzwaard wordt toegekend, zet mensen ertoe aan dit aloude gebruik in ere te houden. Het zwarte lichtzwaard betekent dus de geest van leiderschap voor zijn eigenaar. Dit lichtzwaard, ook wel darksaber genoemd, is officieel te zien in de laatste aflevering van het eerste seizoen in de serie The Mandalorian.

Andere kleuren lichtzwaarden in Star Wars

Alle hierboven genoemde kleuren maken deel uit van de Star Wars canon, maar er zijn er veel die nog niet vermeld zijn en nog steeds deel uitmaken van het Expanded Universe. In het Extended Universe worden andere kristallen dan Kyber gebruikt om lichtzwaarden te maken, waardoor nog meer nieuwe kleuren ontstaan. In het Expanded Universe komt een grote verscheidenheid aan kleuren lichtzwaarden voor, zoals zilver, cyaan, goud, blauwgroen, brons en nog veel meer.
Het is mogelijk dat sommige van deze kleuren zich in de nabije toekomst ook bij de Star Wars canon zullen voegen.

Als je een Jedi wilt worden, heb je een lichtzwaard nodig. De lichtzwaarden die wij aanbieden zijn er in 12 verschillende kleuren. Dit betekent dat als u meerdere kleuren mooi vindt, u geen keuze hoeft te maken, want u krijgt ze allemaal in handen:

Lichtzwaarden Zie onze zwaarden

Heb je ons artikel helemaal gelezen? Vond je het leuk? Dat hebben we gedaan! Hier is een 10% kortingscode om te gebruiken op onze lichtzwaarden als dank voor uw interesse: KLEUR10


Laat een reactie achter

Aarzel niet om commentaar te geven, we zijn geïnteresseerd in uw mening, jonge leerling!


Bekijk het hele artikel

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard (Darth Tyranus)

4 min lezen

Bekijk het hele artikel
Cal Kestis' lichtzwaard

Cal Kestis' lichtzwaard

5 min lezen

Bekijk het hele artikel
Kylo Ren's lichtzwaard

Kylo Ren's lichtzwaard

6 min lezen

Bekijk het hele artikel

Grijp de volgende promotie!