Mace Windu's paarse lichtzwaard | Galactisch Lichtzwaard
  • Gratis levering in Nederland
  • 2 lichtzwaarden gekocht = 1 gratis koppelstuk
0

Uw mandje is leeg

Mace Windu's paarse lichtzwaard

6 min lezen

Mace Windu's paarse lichtzwaard

In een tijd waarin we alleen de blauwe en groene lichtzwaarden kennen die de Jedi voorstellen en de rode die de Sith symboliseren, maakt het lichtzwaard van Meester Windu zijn opwachting. Inderdaad, in Star Wars, episode II: Attack of the Clones, konden we het eerste paarse zwaard ontdekken. Het is naast deze die de dood van Jango Fett zal veroorzaken.

Men moet ook niet vergeten dat Mace Windu zijn kunst zodanig heeft geperfectioneerd dat hij (met de hulp van Sora Bulq) zijn eigen vorm van lichtzwaardvechten heeft gecreëerd: de Vaapad. Het is een variant van vorm VII (Juyo) die zeer gecompliceerd is om te beheersen.

Dus er is geen twijfel mogelijk, naast het hebben van een paars lichtzwaard dat even ongewoon als stijlvol is, is Mace Windu een krachtige vechter die zich bewezen heeft. Om deze redenen gaan we dit wapen en zijn nog te weinig bekende geschiedenis bekijken.

Verschijning van Mace Windu's paarse lichtzwaard

Mace Windu's lichtzwaard

Het paarse lichtzwaard van Mace Windu biedt een ontwerp dat (weer) anders is dan anders, met een overwegend gouden en zilveren handvat. Dit komt door de integratie van een elektrum (een zeldzaam metaal) in het ontwerp van zijn wapen. Het werd hem gegeven toen hij werd benoemd tot lid van de Raad van de Jedi Orde.

Hij profiteerde van het bereiken van deze hoge rang om nog veeleisender te zijn met zichzelf om het ultieme lichtzwaard te bouwen dat een maximum aan perfectie benaderde. De plasmablad is amethistkleurig, wat Windu's sabel zo aantrekkelijk maakt.

Had Mace Windu al eerder een ander lichtzwaard?

Mace Windu had inderdaad eerst een blauw lichtzwaard voordat hij zijn paarse maakte. Later gaf hij dit eerste wapen terug aan Eet Koth, die het hem had toevertrouwd via de overeenkomst van trouw. Dit is een Jedi gewoonte waarbij een drager zijn lichtzwaard uitleent aan een ander voor onbepaalde tijd. Dit proces is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en wordt gezien als een teken van toewijding en rechtschapenheid.

Mace Windu's loyaliteitsovereenkomst

Waarom is Mace Windu's lichtzwaard paars?

Het testament van Samuel L. Jackson

De belangrijkste reden waarom Mace Windu een paars lichtzwaard heeft, is omdat de acteur die het personage speelt, Samuel L. Jackson, daarom vroeg. Toen hij hoorde van de Slag om Geonosis, wist hij dat hij niet goed geïdentificeerd zou worden op het scherm.
De aanwezigheid van vele andere Jedi met blauwe of groene sabels zou hem ongetwijfeld camoufleren in de scène. Dit stoorde hem en hij betoogde dat het personage machtig was en zeer hoog in de hiërarchie stond. Door aandringen stemde de auteur van de saga Georges Lucas toe, tot groot genoegen van Samuel L. Jackson...

Fragment uit een interview met Samuel L. Jackson waarin George wordt gehoord over de mogelijkheid van een paars lichtzwaard:

"Er was een grote vechtscène gepland en ik wilde op het scherm komen. Daarom gaf ik George het idee van het paarse lichtzwaard [...] Kom op, geef me een nieuwe kleur. Ik sta aan de top van de Jedi hiërarchie. Ik ben zelfs maatjes met Yoda! Behalve hij, ben ik de oudste van het stel. Dat zou logisch zijn... Ik heb hem uiteindelijk overtuigd."

Samuel L. Jackson

Paarse kristallen van Hurikane

Na de gril van de acteur moest het Star Wars universum een manier vinden om deze bladwisseling tussen aflevering 1 en 2 in de prequel te rechtvaardigen. Dat is waar Star Wars - Icons Volume 9 om de hoek komt kijken, een verzameling strips gericht op één personage, Mace Windu in dit nummer.
Het werk bevat 7 korte verhalen, maar het verhaal dat ons interesseert heet "De Stenen". Deze biedt ons de betrokken Jedi als verteller die het verhaal vertelt van de reis waardoor hij, zoals hij zelf zegt: "de kristallen die mijn lichtzwaard uniek zouden maken".

Al vroeg had Windu visioenen van dit ideale zwaard dat zich in zijn bewustzijn materialiseerde zonder dat het de fysieke vorm kon aannemen waarop hij hoopte. Hij miste iets... Op 14-jarige leeftijd stuurde Meester Yoda de leerling naar de planeet Hurikane om dit probleem te verhelpen. Hij ontdekte er bewoners van stenen, in het bijzonder van bepaalde paarse fragmenten.

Een van hen probeerde over een afgrond te springen, net als de toekomstige Jedi-meester zojuist had gedaan. Zich niet bewust van het gevaar, viel de inboorling in de leegte en brak in vele stukken. Mace Windu snelde naar hem toe en gebruikte de kracht om hem weer op te bouwen. Toen de inboorling ondanks de vreselijke val weer op de been was, boden de rotswezens hem uit dankbaarheid amethistkleurige Hurikane-kristallen aan.

Hurikane paarse kristallen

Met de beloning kon hij later het paarse lichtzwaard monteren dat we allemaal kennen. Het stripboek zal de fans geven wat ze wilden: een uitleg over de kleurverandering van het lichtzwaard (veroorzaakt door de acteur). Hoewel het wapen niet wordt gehanteerd door Mace Windu in Star Wars Episode I: The Phantom Menace, zijn er al wel actiefiguren verkrijgbaar. Zoals je misschien al geraden hebt, tonen ze Windu met zijn originele (blauwe) lichtzwaard, nooit gezien in de films...

Wat betekent de kleur paars voor een lichtzwaard?

De aanwezigheid van een lichtzwaard met een paars blad symboliseert een vrij neutrale drager die het beste kan maken van beide kanten van de kracht: donker en licht. Paars is een mengsel van blauw en rood, wat bijzonder logisch is. Mace Windu mag dan een Jedi zijn, hij verkeert in voortdurende morele onzekerheid. Dit was vooral merkbaar toen hij Jango Fett doodde zonder een seconde te aarzelen of toen hij op het punt stond hetzelfde te doen met Palpatine.

We kunnen ook het verband leggen tussen de betekenis van paars voor een lichtzwaard en de Vaapad gevechtsvorm uitgevonden door Mace Windu. De laatste haalt een deel van zijn kracht uit slechte gevoelens zoals woede, wat lijkt op Sith technieken. Hoewel Mace Windu eigenlijk geen paars lichtzwaard zou moeten hebben, past de gekozen kleur en de betekenis ervan perfect bij het personage.

Paars lichtzwaard gehanteerd door Mace Windu

Is Windu's lichtzwaard de enige die paars is in Star Wars?

In de Star Wars films is Mace Windu de enige die een paars lichtzwaard hanteert. Maar gezien het uitgebreide universum hebben andere personages zoals Revan of Darth Traya ook paarse sabels. In beide gevallen is het een zeer ongewone kleur voor ongewone persoonlijkheden.

Darth Revan en Darth Traya

Hoe is Mace Windu's lichtzwaard verdwenen?

In Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, zal het paarse lichtzwaard zijn eigenaar een droevig lot beschoren zijn... Nadat hij het complot van Palpatine, die een Dark Lord van de Sith zal blijken te zijn, heeft begrepen, gaat Meester Windu naar het kantoor van de Opperste Kanselier. De geduchte Jedi wordt vergezeld door Agen Kolar, Saesee Tiin en Kit Fisto, die snel worden gedood in hun duel met de man die bekend zal staan als Darth Sidious.

Mace Windu zal uiteindelijk zijn tegenstander domineren. De toekomst van de laatste zou veranderen door de komst van Anakin Skywalker. Net toen het paarse lichtzwaard op het punt stond de verrader voorgoed af te maken, werd Anakin door Darth Sidious' woorden overtuigd om de fatale klap tegen te houden. Hij trok zijn wapen en het lichtzwaard van Jedi-ridder Anakin Skywalker deed de laatste aanval. Hij slaagde erin de hand van Mace Windu door te snijden, en deze liet zijn lichtzwaard in de leegte vallen, waarin hij spoedig viel.

Mace Windu's lichtzwaard dat in de leegte valt

We leren dat een inwoner van Duro het lichtzwaard van Mace Windu, dat uit het gebroken raam viel, zal oprapen. Hij verkoopt het dan aan Sano Sauro, die het in zijn kantoor bewaart. Bovendien is hij de laatst bekende persoon die het mythische wapen in handen heeft gehad. Dit is niet de eerste keer dat een personage het lichtzwaard van een overleden grootheid terugkrijgt.

Zeker, Mace Windu had een lichtzwaard met een ongekend pad. Hij was de eerste die een wapen toonde dat zich onttrok aan de kleurcodes die George Lucas vooraf had bedacht. Vermoedelijk was het deze aanleiding om het Star Wars vervolg te verrijken met een veelheid aan andere bladen in nooit eerder vertoonde tinten.

Of het nu is door zijn paarse lichtzwaard, zijn gevechtsvaardigheden of zijn beheersing van de Force, er zijn vele redenen om Mace Windu te waarderen. Maar hij is lang niet de enige met een ongelooflijk zwaard in het heelal... Lees onze andere artikelen om het zelf te zien.


Laat een reactie achter

Aarzel niet om commentaar te geven, we zijn geïnteresseerd in uw mening, jonge leerling!


Bekijk het hele artikel

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard (Darth Tyranus)

4 min lezen

Bekijk het hele artikel
Cal Kestis' lichtzwaard

Cal Kestis' lichtzwaard

5 min lezen

Bekijk het hele artikel
Kylo Ren's lichtzwaard

Kylo Ren's lichtzwaard

6 min lezen

Bekijk het hele artikel

Grijp de volgende promotie!