Het Mandalorian zwarte lichtzwaard | Galactisch Lichtzwaard
  • Gratis levering in Nederland
  • 2 lichtzwaarden gekocht = 1 gratis koppelstuk
0

Uw mandje is leeg

Het Mandalorian zwarte lichtzwaard

9 min lezen

Het Mandalorian zwarte lichtzwaard

Fascinerend voor Star Wars fans, het zwarte lichtzwaard is bijzonder om vele redenen. Of het nu het ongewone ontwerp is, de geluiden die het maakt of de moeilijkheid om het te verkrijgen: het zwarte lichtzwaard is duidelijk anders. Na het verschijnen in twee tekenfilmseries, een stripboek en vervolgens in The Mandalorian is het wapen niet onopgemerkt gebleven. Het brengt ook de nodige vragen met zich mee...

Hoe graag u ook meer wilt weten, wij hebben zoveel mogelijk informatie verzameld om enkele geheimen te ontsluieren. Het beroemde zwarte lichtzwaard is nu klaar om je precies te vertellen wat je wilt weten.

Dankzij dit artikel zult u begrijpen waarom de vier werken zo nuttig zijn en elkaar aanvullen om de hele loop van het zwaard terug te vinden. Daarna heb je nog meer sterren in je ogen dan voorheen als je het wapen ziet. Je bent gewaarschuwd!

Presentatie van het zwarte lichtzwaard

Het is noodzakelijk te beginnen met een beschrijving van degene die puristen graag "Darksaber" noemen. Je kunt zien hoe origineel dit lichtzwaard is in zijn ontwerp, geluidseffecten en andere ongewone kenmerken.

Uiterlijk

Allereerst heeft het zwaard een platte kling die op één punt gebogen is en doet denken aan een katana. Het is korter dan een traditioneel lichtzwaard, maar niet Shoto. In tegenstelling tot het feit dat het duistere energie bevat en zwart is, straalt het lemmet een witte aura uit.

Zwarte haarstaartvis

Net als het lemmet heeft het grijze handvat van het Mandalorian lichtzwaard een vorm die absoluut ongekend is in het Star Wars universum. Het is niet cilindrisch maar rechthoekig en relatief geometrisch, zoals blijkt uit de rechte lijnen waaruit het bestaat. Op het bovenste deel van het handvat bevindt zich een bescherming om de handen te beschermen tegen aanvallen van buitenaf en een gleuf met de emitter van het lemmet.

Geluid

De geluiden van het zwarte lichtzwaard zijn feller dan we gewend zijn in de saga. Ten tweede is er een zeer interessant punt over het geluid van de Mandaloriaanse sabel: hoe meer emotioneel betrokken de drager is, hoe meer "elektrische" geluidseffecten het wapen produceert.

Luister naar deze raadselachtige geluiden!


Speciale kenmerken

Je dacht dat het zwaard van het Mandalore volk al zijn vreemde eigenschappen had onthuld? Denk opnieuw! Het absorbeert ook een deel van het licht van de omringende elementen. Dit maakt zijn donkere kant nog betekenisvoller... Het zwarte wapen kan ook het blad van een ander normaal lichtzwaard aantrekken. Kan dit zijn omdat het kristal binnenin de energie van de kracht van de drager kan geleiden? Dat zou zeer waarschijnlijk zijn.

Volgens Mandaloriaans gebruik kan alleen iemand die de huidige eigenaar kan verslaan, aangewezen worden als eigenaar van het zwarte lichtzwaard. Indien de overdracht niet onder deze voorwaarden plaatsvindt, wordt de koper als onwettig beschouwd. Het lemmet is gemaakt om niet door beskar (een extreem sterk Mandaloriaans ijzer) te gaan.

Zwart lichtzwaard in The Mandalorian

Wat is de oorsprong van de Darksaber?

Hoewel het zwarte lichtzwaard in vele opzichten mysterieus is, is zijn herkomst niet onbekend. In de animatieserie Star Wars Rebels krijgen we een passage (Seizoen 3, Aflevering 15 en niet 13 zoals vermeld in de video thumbnail) waarin wordt uitgelegd wie het wapen heeft gemaakt en wat de achtergrond ervan is.

Hier is het betreffende fragment om het begin van de unieke Darksaber te ontdekken:

"Volgens de legende werd het meer dan duizend jaar geleden gemaakt door Tarre Vizsla, de allereerste Mandaloriaan die tot de Jedi-orde werd toegelaten. Na zijn dood bewaarden de Jedi het zwaard in hun tempel totdat leden van het Huis Vizsla het heimelijk in beslag namen. Daarna gebruikten ze het zwaard om hun volk te verenigen en de tegenstanders neer te slaan. Ooit heersten ze over heel Mandaloria met dit zwaard. Dit wapen is een zeer belangrijk symbool voor dit huis en wordt door alle andere clans gerespecteerd."

Fenn Rau richt zich tot Kanan Jarrus


De oorsprong van het zwarte lichtzwaard ligt bij een Mandaloriaan die Jedi werd, Tarre Vizsla. Vanwege zijn plaats in de Jedi-orde en het feit dat hij ook de schepper was van de fabelachtige sabel, bestaat er geen twijfel over dat dit geen gewoon personage is.

Wat is de betekenis van het zwarte blad voor een lichtzwaard?

Zoals we al eerder zeiden, wordt het wapen verkregen door de persoon te verslaan die het tot dan toe hanteerde. Dit alleen al stelt ons in staat de figuur van deze kleur te begrijpen. Inderdaad, het zwarte zwaard suggereert een persoonlijkheid van leider en dominant voor degene die het zal hebben verdiend in de strijd.

Het idee van een heerser wordt versterkt door het feit dat dit lichtzwaard het enige is in de Star Wars canon en dat het door zijn oorsprong afkomstig is van een volk van krijgers (even uniek). Wetende dat alleen de Mandaloriaanse sabel deze kling heeft, is de kleur zwart voor een lichtzwaard ook en vooral een symbool voor de Mandalorianen. Dat geldt nog meer voor de House Vizsla, die zich de meest betrokken politieke factie voelen.

Zwart blad

In welke Star Wars werken kwam het zwarte lichtzwaard voor?

De populariteit van het Zwarte Zwaard is gevoed door zijn verschijning in niet minder dan 3 verschillende series (beschikbaar op Disney+) en 1 stripboek. Ze hebben elk bijgedragen aan het verhaal van dit begeerde artefact.

Star Wars: The Clone Wars

Star Wars: The Clone Wars poster

Het is in de animatieserie Star Wars: The Clone Wars dat de beroemde zwarte sabel zijn eerste opwachting maakt, meer bepaald in Episode 12: The Mandalore Plot, tijdens Seizoen 2. Op dat moment zal het mythische wapen gezwaaid worden door Pre Vizsla die het zal gebruiken om te vechten tegen Obi-Wan Kenobi's lichtzwaard.
Dit weerhoudt de Jedi er niet van te vluchten uit het korte duel dat hij leek te domineren. Later zullen we het zwarte lichtzwaard zien tegen Ahsoka Tano en daarna tegen Savage Opress (de broer van Darth Maul) in een gesimuleerd gevecht. Uiteindelijk zal het lichtzwaard van Darth Maul zelf de confrontatie aangaan met het zwarte lichtzwaard van Pre Vizsla. De Sith wint het gevecht, en wordt aangewezen als de rechtmatige eigenaar van het wapen.

Darth Maul - De zoon van Dathomir

Darth Maul de zoon van Dathomir poster

Na Clone Wars kregen sommige personages niet de kans om hun ontwikkeling door te maken. Om dit te verhelpen hebben andere nevenwerken zoals deze meer onthuld over de toekomst van de vergeten hoofdpersonen.
In dit geval richt de strip zich op de voormalige Sith Heer Darth Maul die wraak wil nemen op zijn vijanden uit het verleden. Daarvoor zal hij de leider zijn van de Mandalorian Death Watch, opnieuw uitgerust met de zwarte sabel. In de 4-delige serie komt de Zabrak aan bod, maar ook andere belangrijke figuren zoals Darth Sidious, Count Dooku, General Grievous en zelfs Mauls moeder Tazlin.

Star Wars Rebels

Star Wars Rebels poster

In seizoen 3 van Rebels krijgen we het zwarte lichtzwaard weer te zien. Inderdaad, Maul had het op een veilige plaats opgeborgen waar hij ook vele andere zeldzame voorwerpen bewaarde. Hij wordt vergezeld door Ezra Bridger, de jonge held uit de tv-serie. Kort daarna valt de sabel in handen van de rebellen en wordt de oorsprong van het wapen onthuld.
Sabine Wren is zelf een Mandaloriaan die voor het goede vecht, en wordt door haar bondgenoten aangemoedigd om het zwarte zwaard te hanteren. Met de hulp van een harde leerschool onder leiding van Kanan Jarrus, zal ze uiteindelijk slagen. Dan is het de beurt aan Gar Saxon om het zwarte lichtzwaard te bemachtigen tijdens een snelle uitbarsting van verraad. Uiteindelijk zal het wapen in actie te zien zijn aan het begin van seizoen 4 in een episch gevecht tussen Sabine (met de sabel weer), haar bemanning en de Wren-clan tegen stormtroopers.

The Mandalorian

The Mandalorian

Allereerst moet je weten dat in The Mandalorian een Mandalorian hoofdpersoon centraal staat. En zoals je misschien al geraden hebt, is dit volk het meest verbonden met het wapen. Op het moment van schrijven is de serie nog niet afgelopen, maar we kunnen wel raden dat het zwarte zwaard centraal staat in de plot. Eerst in het bezit van de antagonist Moff Gideon en daarna van Din Djarin, de held van het verhaal, is het voorwerp door de handen van de belangrijkste personen gegaan.
Hij verscheen voor het eerst in Chapter 8: Redemption in Seizoen 1 en is sindsdien steeds vaker verschenen. Eén ding is zeker: als je op zoek bent naar een tv-serie waarin het zwarte lichtzwaard het meest prominent aanwezig is (en zal zijn), dan is The Mandalorian de serie voor jou.

Welke personages hanteerden het zwarte lichtzwaard?

Omdat het wapen uitzonderlijk en zeer krachtig is, hebben veel personages geprobeerd het te bemachtigen. Wetende dat je zijn eigenaar moet verslaan om het te krijgen, is het geen gemakkelijke taak... Eens kijken in welke handen van welke personages de Darksaber is overgegaan.

Tarre Vizsla

Tarre Vizsla

Hij was de eerste Mandaloriaan die Jedi werd en de maker van de Darksaber een millennium geleden voor de Clone Wars. Na zijn dood werd het item bewaard in de Jedi Tempel op de planeet Coruscant voordat het werd gestolen door het Huis Vizsla. Tarre Vizsla liet een ongelooflijke erfenis na aan de mensen van Mandalore: het Zwarte Lichtzwaard.

Pre Vizsla

Pre Vizsla

Een afstammeling van House Vizsla, dit personage leidt de Death Watch groep met Maul. Uitgerust met een zwart lichtzwaard, vecht hij om de barbaarse Mandaloriaanse gebruiken, die het gevecht benadrukken, te herstellen. Hij verwijt de Nieuwe Mandalorianen dat ze te pacifistisch zijn geworden en hun afkomst ontkennen.

Darth Maul

Darth Maul

Ondanks zijn bondgenootschap met Pre Vizsla, besluit Maul de confrontatie met hem aan te gaan. Hij won het duel en de zwarte sabel in het proces. Kort daarna zal de gevallen Sith met zijn broer vechten tegen Darth Sidious, die zijn mentor was geweest. Savage Opress verloor zijn leven en Maul leed een verpletterende nederlaag met de Black Sabre. Hij hanteert het nog verschillende keren in Darth Maul - Zoon van Dathomir en verbergt het dan bij de Zusters van de Nacht.

Kanan Jarrus

Kanan Jarrus

In Rebels zal Kanan Jarrus het zwarte lichtzwaard in zijn bezit hebben en het aanbieden aan Fenn Rau om er meer over te weten te komen. Hij zal het ware potentieel ervan begrijpen en de band die het wapen heeft met de Mandalorianen. Daarom zal hij aanbieden Sabine te leren het zwaard goed te beheersen.

Fenn Rau

Fenn Rau

Van alle personages op de lijst houdt de Mandaloriaan Fenn Rau het zwarte zwaard het kortst vast. Hij zal het alleen lang genoeg gebruiken om Kanan Jarrus te vertellen wat hij weet. Hij zal ook vermelden dat als Sabine het wapen bij zich had, het een echte aanwinst zou zijn om het Huis Vizsla weer bij elkaar te brengen.

Sabine Wren

Sabine Wren

Sabine is een uitgeweken Mandaloriaan die tot de Wren-clan behoort. Eerst weigerde ze het zwaard te hanteren vanwege alle problemen die het had veroorzaakt. Ze stemde er uiteindelijk mee in dat Kanan en Ezra haar op Atollon vergezelden om het zwaard goed te leren beheersen en het pad te volgen dat voor haar leek te zijn uitgestippeld.

Gar Saxon

Gar Saxon

Op de besneeuwde planeet Krownest worden Sabine en haar bondgenoten gedwongen hun wapens neer te leggen. Commandant Gar Saxon maakt van de gelegenheid gebruik om het lichtzwaard tegen Sabine te gebruiken. Sabine krijgt de overhand en krijgt het lichtzwaard terug. Gar Saxon probeert de Mandaloriaan in de rug te schieten, maar haar moeder Ursa Wren executeert haar maar net.

Bo-Katan Kryze

Bo-Katan Kryze

Gezien Bo-Katan's verloving, zal Sabine beweren dat het zwarte zwaard rechtmatig van haar is. Ze zal accepteren en dan de leider van Mandalore worden. The Mandalorian serie suggereert dat toen Bo-Katan die positie had, de mensen die zij leidde een duister verleden hadden. Er wordt met name gezegd dat ze de Grote Zuivering hebben meegemaakt, een gebeurtenis waardoor de Mandalorianen in angst leefden.

Moff Gideon

Moff Gideon

Gouverneur Gideon is vijand nummer één in The Mandalorian, hij is ook de eerste die het wapen op Nevarro onthult. Op dit moment weet niemand hoe het zwarte lichtzwaard van Bo-Katan naar Gideon is gekomen. Gespeeld door Giancarlo Esposito, zou de antagonist zelf sterk betrokken zijn geweest bij de uitvoering van de zuivering. De duisternis van zijn persoonlijkheid wordt alleen geëvenaard door de kleur van het lemmet waar hij zo dol op is.

Din Djarin

Din Djarin

Ook bekend als "Mando", Din Djarin is de hoofdpersoon van The Mandalorian series. Aan het einde van seizoen 2 zal hij alles doen om zijn kameraad Grogu (Baby Yoda voor zijn vrienden) te bevrijden en dit leidt hem tot een duel met Gideon die met de zwarte sabel vecht. Gespeeld door de acteur Pedro Pascal, zal Din zijn tegenstander domineren en zo de rechtmatige eigenaar van het wapen worden zonder zich daarvan bewust te zijn.


Het zwarte lichtzwaard is de bron geweest van veel conflicten in het Star Wars universum. Veel mensen hebben het aangeraakt, maar weinigen hebben het lang kunnen vasthouden. Als je de interessante eigenschappen ervan kent, is het normaal dat iedereen het probeert te bemachtigen.

Maar we weten nog steeds niet alles over het wapen. We kunnen erop rekenen dat Lucasfilm aankondigt dat het een seizoen 3 van The Mandalorian produceert om meer informatie te bieden over de zwarte sabel. Een ding is zeker, het artefact zal onderwerp zijn van meer duistere verhalen. Laten we hopen dat Mando niet al het kwaad van het heelal over zich afroept door dit lichtzwaard te bezitten...

Als u het artikel goed vond, laat het ons dan weten in de commentaren. Je kunt details toevoegen of ons vertellen van welk zwarte lichtzwaard moment je het meest genoten hebt. Anders kunt u onze andere beoordelingen bekijken.


Laat een reactie achter

Aarzel niet om commentaar te geven, we zijn geïnteresseerd in uw mening, jonge leerling!


Bekijk het hele artikel

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard (Darth Tyranus)

4 min lezen

Bekijk het hele artikel
Cal Kestis' lichtzwaard

Cal Kestis' lichtzwaard

5 min lezen

Bekijk het hele artikel
Kylo Ren's lichtzwaard

Kylo Ren's lichtzwaard

6 min lezen

Bekijk het hele artikel

Grijp de volgende promotie!