18 Soorten Lichtzwaarden Ontcijferd | Galactisch Lichtzwaard
  • Gratis levering in Nederland
  • 2 lichtzwaarden gekocht = 1 gratis koppelstuk
0

Uw mandje is leeg

18 soorten lichtzwaarden ontcijferd

10 min lezen

Soorten lichtzwaarden ontcijferd

De Star Wars saga heeft een belangrijke regel ingesteld: In het heelal wordt geschiedenis geschreven door lichtzwaardgevechten...

Je weet zeker dat niet alle lichtzwaarden hetzelfde zijn. Dit kan komen door de vorm, speciale eigenschappen of de kleur die van het lichtzwaard uitgaat. In dit artikel hebben we besloten niet minder dan 18 soorten lichtzwaarden te belichten die in Star Wars voorkomen.

Of het nu gaat om de trilogieën, de videospelletjes, de animatieseries of andere nevencontent, wij hebben alles uitgeplozen om u alleen het beste te brengen. Aan de donkere kant en de lichte kant, zijn er klompjes wapentuig die je misschien gemist hebt.

Beweeg je niet beste ruimteverkenner en maak het jezelf gemakkelijk want vandaag gaan we samen 18 verschillende soorten lichtzwaarden bestuderen die in het Star Wars universum te vinden zijn. Zo kun je je kennis over het lichtzwaard uitbreiden en nieuwe vechtstijlen leren kennen waarvan je misschien niet wist dat ze bestonden.

1) De proto-saber

Proto-Saber

Voor de lichtzwaarden die we nu kennen, was een grote technologische vooruitgang nodig. Inderdaad, de Proto-Saber was de eerste versie van de standaard lichtsabel. Plasma had een zeer hoge energiebehoefte, waardoor extra stroomconvertoren aan de riem moesten worden bevestigd. Deze power packs waren verbonden met het handvat van de sabel door een koord, waardoor de beweging zeer beperkt was. Wij nodigen u uit om het artikel te lezen over de mogelijkheid om een echt Star Wars lichtzwaard te maken. In deze ontdek je de eerste echte Proto-Saber gemaakt door een gekke youtuber!

Hoewel dit een aanzienlijke vooruitgang was ten opzichte van de zeer onstabiele primaire lichtzwaarden, werden de proto-sabers uiteindelijk verouderd. Dit is te danken aan de miniaturisering van de energiecellen en de opname van supergeleidende technologie, waardoor de stralingsenergie tot het uiterste kan worden teruggebracht. Dit verschijnsel veroorzaakt een lus die het verlies van energie bij onderbreking voorkomt.

2) Het standaard lichtzwaard met één blad

Standaard lichtzwaard

Het éénbladige lichtzwaard is het meest klassieke type lichtzwaard. Het bestaat uit een recht handvat van ongeveer 20-30 centimeter lang en een lemmet van 130 cm. Dit is het type wapen gebruikt door Obi-Wan Kenobi, Luke Skywalker, Darth Vader, Anakin Skywalker, Qui-Gon Jinn, Mace Windu, en vele anderen. Het eenbladige lichtzwaard is gebruikt door de machtigste Jedi en Sith in het hele universum, waardoor dit type sabel uiterst waardevol is.

Aangezien het trainingslichtzwaard waarmee jonge Jedi trainen een minder gevaarlijke versie is van het lichtzwaard met één blad, is het logisch dat de meesten van hen dit wapen kiezen wanneer zij volwaardige strijders worden. Ze hebben hun hele jeugd met dit type wapen getraind, waarom veranderen?

3) Het Shoto lichtzwaard

Shoto lichtzwaard

Shoto is de bijnaam voor een korter dan gemiddeld type lichtzwaard, dat comfort en beweeglijkheid biedt aan wie het hanteert. In tegenstelling tot het trainingslichtzwaard, dat ook een kleinere versie is, is de Shoto een volledig functioneel wapen, ontworpen voor kleinere mensen of wezens. Het eenvoudigste voorbeeld van een Shoto drager is natuurlijk Master Yoda met zijn groene lichtzwaard.

Het Shoto lichtzwaard wordt ook gebruikt door strijders in situaties waarin een combinatie van wapens voor twee doeleinden geschikt is. Ahsoka Tano, bijvoorbeeld, gebruikt een paar kortere lichtzwaarden om bepaalde gevechten in de animatieserie Star Wars: The Clone Wars uit te vechten.

Met een smaller sabelblad en een kleiner handvat wordt deze kleine lichtsabel vaak gebruikt als tweede wapen in een gevecht met twee messen. Dat komt omdat het blad door de kortere lengte gemakkelijker te hanteren is met de minder behendige hand. Dit maakt het duel ook intenser.

4) Het grote lichtzwaard

Grote lichtzwaard

Het Grote Lichtzwaard is het tegenovergestelde van een Shoto: het is een standaard lichtzwaard met één blad, met een veel langer lemmet en een verlengd handvat. Ontworpen voor grotere mensen en wezens dan gemiddeld, kan het blad van de Grote Lichtzwaard tot 3 meter lang zijn.

Een voorbeeld van wezens die zo'n wapen moeten hanteren zijn de Gorcs die voor het eerst werden geïntroduceerd in Jedi Knight: Dark Forces. Dit zijn Star Wars versies van de fantastische beesten bekend als Orcs. Het zou onhandig zijn voor Gorcs van deze grootte om een middelgroot lichtzwaard te hanteren, gemaakt voor mensen die minstens drie keer zo groot zijn. Het grote lichtzwaard werd daarom gemaakt voor grotere wezens.

5) Het dubbele fase lichtzwaard

Dubbele fase lichtzwaard

Populair geworden in de Jedi Academy trilogie van romans, is de Dual Phase lichtzwaard een ongewoon type lichtzwaard met één blad. Dankzij een complexer kristalsysteem kan het blad twee keer zo ver worden uitgeschoven als oorspronkelijk, van 1,5 meter tot 3 meter! De verrassende extra lengte van het lemmet dient vaak om tegenstanders te intimideren, maar stelt vechters ook in staat om van een grotere afstand aan te vallen.

Het handvat van het tweefasenlichtzwaard heeft de vorm van een standaardlichtzwaard en er is slechts één activering nodig om het lichtzwaard aan te zetten. Terwijl de meeste lichtzwaarden een ingebouwde gekartelde lengte-instelling hebben, hebben tweefasige lichtzwaarden vooraf ingestelde lengte-instellingen, waardoor zeer snelle overgangen mogelijk zijn.

Het bifasische lichtzwaard werd vroeg in de geschiedenis ontworpen om in duels te worden gebruikt. Het meest gebruikelijke gebruik ervan is als verrassingstactiek in een gevecht, wanneer van een standaardlengte wordt overgeschakeld op een verhoogde lengte om een tegenstander af te schrikken en op afstand te houden. Uiteraard gaat deze grotere bladlengte ten koste van de manoeuvreerbaarheid.

6) Het gebogen lichtzwaard

Gebogen lichtzwaard

Een andere lichte variant van het klassieke lichtzwaard met één blad is het lichtzwaard met gebogen handvat dat wordt gebruikt door personages als Count Dooku, Darth Bane en Tott Doneeta. De gebogen vorm van het handvat maakt de constructie van het lichtzwaard moeilijker tijdens het kristaluitlijningsproces. Maar een gebogen lichtzwaard geeft de drager een betere grip en maakt preciezere bewegingen mogelijk tijdens een lichtzwaardgevecht.

Bij deze vorm van lichtzwaard past het handvat zich beter aan de handpalm aan, waardoor het gebruik van éénhandige vechtstijlen wordt vergemakkelijkt. In het bijzonder de Makashi, waarmee men zal proberen een variabele bladhoek te bieden om de tegenstanders te destabiliseren.

7) De lichtzwaard spike

Lichtzwaard spike

De lichtzwaard spike is het eerste type sabel met een geel blad. Deze wapens hebben een veel langer handvat dan normaal en het handvat is gemaakt van een materiaal dat phrik-legering heet. Dit maakt het zo bestand tegen andere lichtzwaarden. Het blad is ook veel korter en iets dikker dan de standaardbladen. De meest voorkomende dragers van deze lichtzwaarden zijn de Jedi tempelwachters die gezworen hebben de plaats te beschermen tegen elke bedreiging.

Met dit in gedachten is het belangrijk op te merken dat lichtzwaarden over het algemeen bedoeld zijn om te verdedigen, niet om aan te vallen. Dus ze doen niet veel kwaad aan degenen die niet proberen iets te stelen of te vernietigen in de Jedi tempel. Het is een afschrikmiddel om de vrede te bewaren.

8) Het Qichani lichtzwaard

Qichani lichtzwaard

De Qichani, gemaakt door Jedi-meester Qidak Aaia, is een lichtzwaard aan een zeer lange staf, die gewikkeld is in een materiaal dat cortosevezel heet. De laatste is ultra-resistent en dient om de staf te beschermen tegen lichtzwaardbladen die hem gemakkelijk zouden kunnen doorsnijden.

Het wapen wordt meestal geassocieerd met de Echani gevechtstechniek en staat ook bekend als "De Weg van de Draak van Kell". Het is een langeafstandswapen dat bestaat uit twee delen: de staf en het lichtzwaard. Ze kunnen gemakkelijk van elkaar worden losgemaakt.

De Qichani wordt vooral gezien als een lichtzwaard dat geassocieerd wordt met de lichte kant van de Kracht, maar helaas is het nog in geen enkele Star Wars film voorgekomen.

9) De lichtzwaard wandelstok

Lichtzwaard wandelstok

De lichtzwaard wandelstok is een eenvoudige variant van het standaardmodel, het is een lichtzwaard verborgen in de vorm van een stokhoofd. Dit maakt het een van de meest onopvallende wapens in het Star Wars universum.

In de strijd kan het handvat van de wandelstok gemakkelijk worden losgemaakt, waardoor de gebruiker een veel stevigere greep heeft op een kort handvat. Tera Sinube, een terugkerend personage in de animatieserie Star Wars: The Clone Wars, is een zeer opvallende drager van dit type lichtzwaard, evenals de Sith Haazen uit Knights of the Old Republic.

10) Het onderwater lichtzwaard

Onderwater lichtzwaard

Een onderwater lichtzwaard is een gevechtszwaard met één blad dat aangepast is om onder water te werken. De meeste lichtzwaarden (al dan niet met één blad) gaan uit zodra het blad het wateroppervlak raakt. Een onderwaterlichtzwaard daarentegen wordt aangedreven door twee kristallen die een speciale ontstekingspuls produceren, waardoor het blad zelfs onder water kan werken.

Het beste voorbeeld van iemand met een onderwater lichtzwaard is de Jedi Knight Kit Fisto. In de animatieserie The Clone Wars was Kit Fisto's onderwaterlichtzwaard in actie te zien, toen de Jedi midden in een dreigende burgeroorlog op de planeet Mon Cala zat.

11) De Darksaber

Zwart lichtzwaard

Het zwarte lichtzwaard is een echt legendarisch wapen. In tegenstelling tot de anderen, heeft het een obsidiaan blad omgeven door een glinsterend wit aura. Het lijkt meer op een zwaard dan op een lichtzwaard. Het hoekige handvat is uniek, net als het geluidseffect dat het uitstraalt, dat volledig verschilt van dat van andere lichtzwaarden. Deze zwarte sabel werd gemaakt door Tarre Vizsla, de eerste Mandaloriaan die Jedi werd.

Doorgegeven van generatie op generatie, bereikte het uiteindelijk de Pre Vizsla die voorkomt in de animatieserie The Clone Wars. Hoewel de Black Sabre een speciaal wapen is, weerhield het Pre Vizsla er niet van gedood te worden door Darth Maul, die het wapen voor zichzelf stal. De laatste keer dat de zwarte lichtzwaard tot nu toe verscheen was in de tweede seizoensfinale van The Mandalorian. We kunnen niet wachten om meer te zien!

12) De lichtzwaard met quillons

Lichtzwaard met quillons

Het beroemde quillon lichtzwaard is een oud model sabel dat ooit zeer gebruikelijk was onder strijders. Het ontwerp met drie bladen beschermt de handen van de eigenaar tijdens een duel en geeft hem een aanzienlijk voordeel ten opzichte van zijn tegenstander.

Deze techniek komt voort uit een voorouderlijk productieproces dat erin bestaat het in elk zwaard aanwezige kristal te breken en te kraken om een onevenwicht te creëren, met als doel de kracht ervan te vertienvoudigen. Om deze instabiliteit op te heffen, moet de extra warmte die door het kristal wordt opgewekt, worden afgeleid. Daarom zijn aan elke kant van het handvat twee invoergaten, quillons genaamd, geënt, waardoor er 2 kleine bladen uitkomen naast de oorspronkelijke.

Hoewel niet algemeen gebruikt door vele Jedi en Sith, werd het vastgemaakte lichtzwaard gezien in de geanimeerde televisieserie Star Wars Rebels, waar Ezra Bridger een vastgemaakt lichtzwaard met een groen blad tegenkwam. Dit type wapen werd pas bekend door zijn recente verschijning als Kylo Ren's lichtzwaard in The Force Awakens. Hij was uitgerust met een krachtig vuurrood lemmet.

13) In elkaar grijpende lichtzwaarden

Elkaar grijpende lichtzwaarden

In elkaar grijpende lichtzwaarden zijn een paar gebogen lichtzwaarden die ontworpen zijn om samen te worden gebruikt. Dit is een combinatie van wapens die talloze malen is gezien in de handen van Asajj Ventress, die deel uitmaakt van de Zusters van de Nacht-clan. Dit paar zwaarden kan worden gekoppeld tot een dubbel lichtzwaard, hoewel ze ook afzonderlijk kunnen worden gebruikt. Hoe dan ook, het vereist een zeer goede vechttechniek.

Het grootste voordeel van deze combinatie is dat de gebruikers ervan vanuit verrassende hoeken kunnen toeslaan, terwijl ze zich toch kunnen verdedigen tijdens een aanval. Asajj Ventress erfde zijn lichtzwaarden van Komari Vosa, die zelf werd opgeleid door graaf Dooku, waardoor hij een voorliefde kreeg voor gebogen lichtzwaarden.

14) De laser zweep

Laser zweep

Hoewel het een zeer zeldzaam type lichtzwaard is dat nooit eerder in de films is gezien, moet het lichtzwaard een van de krachtigste en gevaarlijkste soorten wapens in het Star Wars universum zijn. Voor de Jedi vereist het hanteren van de laserzweep speciale training, want het is even riskant voor de tegenstander als voor de gebruiker. Een amputatie kan snel gebeuren!

In tegenstelling tot de energiestraal van het standaard lichtzwaard, die eruitziet als een recht blad, zendt de laserzweep een continue energiestraal uit. Het is veel langer en volledig kneedbaar, als een zweep.

Het werd vooral gebruikt om tegenstanders van een afstand aan te vallen en om een element van onvoorspelbaarheid in het gevecht te brengen, aangezien weinig vechters wisten hoe ze op zo'n wapen moesten reageren.

15) Het dubbele lichtzwaard

Dubbel lichtzwaard

Het dubbele lichtzwaard, ook bekend als het dubbelbladige lichtzwaard, werd voor het eerst door het grote publiek gezien in de handen van Darth Maul in de Phantom Menace. Het was Mauls dubbele lichtzwaard dat Qui-Gon Jinn doodde en Obi-Wan Kenobi bijna versloeg.

Behalve Darth Maul hebben ook andere Force-gebruikers zo'n wapen gebruikt, waaronder Exar Kun, Darth Zannah en Pong Krell, wiens vier armen hem in staat stelden twee dubbelblads sabels tegelijk te gebruiken! Een gevecht met een dubbel lichtzwaard vereist een grote beheersing van het wapen, want de kleinste fout bij het hanteren ervan kan fataal zijn voor de eigenaar. Desondanks blijft het lichtzwaard een geducht en angstaanjagend wapen voor de tegenstander.

Hoewel er niets boven gevechtsvaardigheden en sterke Force gevoeligheid gaat, is het hebben van een lichtzwaard met twee bladen zeker een van de best mogelijke opties voor een Jedi of Sith. Het zorgt voor een bredere verdediging, een groter aanvalsbereik en een dubbele kans om een vijand te verwonden.

16) Het roterende lichtzwaard

Roterend lichtzwaard

Als je dacht dat de sabel van Darth Maul de beste was, kijk dan uit, er is een roterende lichtsabel met twee bladen! Speciaal ontworpen en vervaardigd voor de Inquisiteurs, een groep aanhangers van de duistere kant die de wil van het Galactische Rijk hebben afgedwongen. De werking is eenvoudig: het handvat is bevestigd aan een schijf die de 2 laserstralen bevat.

Terwijl de drager gewoon het handvat vasthoudt, laat de omringende schijf de messen in een ultrasnelle cirkelbeweging draaien. Dit maakt het bijna onmogelijk voor een tegenstander om de drager te raken. Het wapen vormt dan een laserschijf die even moeilijk te bestrijden als te destabiliseren is. De bediening van dit type lichtzwaard is veel complexer en gevaarlijker dan een conventioneel lichtzwaard.

17) De laser tonfa 

Laser tonfa

De laser tonfa is een vrij speciale variant van de Shoto (het kleine lichtzwaard). Dit lichtzwaard heeft een verlengd handvat en een tweede handvat dat 90 graden kantelt, net als een klassieke tonfa gebruikt door wetshandhavers.

Vanwege de defensieve aard van dit type wapen werd aanbevolen het handvat te maken van een lichtzwaardbestendige phrik-legering. Zelfs als het lemmet gedeactiveerd is, is dit wapen nog nuttig, want het kan nog steeds worden gebruikt om een tegenstander te slaan of lichtzwaardslagen te pareren.

18) Het trainingslichtzwaard

Trainingslichtzwaard

En tenslotte is het zwakste en meest ongevaarlijke type lichtzwaard het lichtzwaard dat voorbehouden is aan Jedi-leerlingen: het Trainingslichtzwaard. Zoals de naam doet vermoeden, wordt dit lichtzwaard alleen gebruikt om de jongste leerlingen op te leiden tot Padawans, Jedi Knights en uiteindelijk Jedi Masters.

Omdat ze door kinderen worden gehanteerd, verschillen alleen de eigenschappen van het lemmet van een standaard lichtzwaard. Inderdaad, dankzij een klemsysteem kan het lemmet een vechter niet dodelijk verwonden. Het kan alleen oppervlakkige brandwonden veroorzaken, maar nog steeds behoorlijk pijnlijk.

Deze messen zijn ook veel kleiner en lichter. Daarom zijn er veel regels voor het gebruik van deze lichtzwaarden, waaronder het feit dat er altijd een Jedi-meester in de kamer moet zijn om op de kinderen te letten.

Wil je ook een uniek lichtzwaard hebben? Bekijk onze lichtzwaard accessoires om je eigen lichtzwaard aan te passen:

Lichtzwaard accessoire Zie onze accessoires

Laat een reactie achter

Aarzel niet om commentaar te geven, we zijn geïnteresseerd in uw mening, jonge leerling!


Bekijk het hele artikel

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard

Graaf Dooku's gebogen lichtzwaard (Darth Tyranus)

4 min lezen

Bekijk het hele artikel
Cal Kestis' lichtzwaard

Cal Kestis' lichtzwaard

5 min lezen

Bekijk het hele artikel
Kylo Ren's lichtzwaard

Kylo Ren's lichtzwaard

6 min lezen

Bekijk het hele artikel

Grijp de volgende promotie!